Summering 3 spel från 2023

Första Spelet: ”Dead Space” (Remake) – Januari 2023

”Dead Space” är en remake av det klassiska rymdskräckspelet som ursprungligen släpptes 2008. Denna nya version, utvecklad av EA’s Motive Studio, lovade att återuppliva den skräckfyllda atmosfären och den intensiva berättelsen som gjorde originalet så framgångsrikt. Med förbättrad grafik och omarbetad ljudupplevelse kommer denna remake att introducera både nya och gamla fans till den isolerade skräcken ombord på gruvfartyget USG Ishimura.

I ”Dead Space” tar spelaren rollen som Isaac Clarke, en ingenjör som skickas för att reparera ett stort gruvfartyg. Snabbt upptäcker han att fartyget har övertagits av en främmande och dödlig organism, vilket omvandlat besättningen till groteska varelser kända som ”Necromorphs”. Spelet kombinerar skräckelement med taktisk strid, där spelaren måste avlägsna lemmar från sina fiender för att överleva. Detta element av strid skapar en unik och spännande utmaning.

Remaken av ”Dead Space” behåller kärnelementen som gjorde originalet ikoniskt samtidigt som det inför modern teknik för att skapa en djupare och mer omslutande upplevelse. Med fokus på berättande, atmosfärisk skräck och intensiva strider.

”Dead Space” (Remake) mottog generellt positiva recensioner från kritiker, som berömde spelets berättelse och atmosfär. Det lyckades skapa en intensiv och skrämmande upplevelse som byggde på originalspelets framgång. Recensenterna uppskattade särskilt hur remaken lyckades kombinera nostalgiska element från det ursprungliga spelet med modern grafik och gameplay-förbättringar. Den nya versionen lyckades behålla känslan av rädsla och spänning som gjorde originalet till en klassiker inom skräckspelsgenren​​.

Andra Spelet: ”Diablo IV” – Juni 2023

Diablo IV”, utvecklat och publicerat av Blizzard Entertainment, är den fjärde huvudinstallationen i Diablo-serien och släpptes den 5 juni 2023. Spelet, som är ett online-only action-rollspel, är tillgängligt för PlayStation 4 och 5, Xbox One och Series X och S, samt Microsoft Windows. I Diablo IV skapar spelarna en karaktär från en av fem spelbara klasser—Barbarian, Druid, Necromancer, Rogue, eller Sorcerer—och använder deras färdigheter för att slutföra uppdrag genom strid​​.

Diablo IV har återinfört seriens kärnspelformel, som kretsar kring att gradvis skaffa starkare utrustning genom att besegra allt svårare fiender. Spelet har också introducerat tre nya attribut: Angelic, Demonic, och Ancestral Power, vilka påverkar varaktigheten av positiva och negativa effekter​​. En nyhet är spelets öppna värld, som låter spelarna utforska fem regioner i Sanctuary, inklusive Helvetet som spelområde. Denna öppna värld är kopplad både horisontellt och vertikalt, utan laddningsskärmar mellan olika regioner eller fängelsehålor​​.

Spelets atmosfär har fått beröm för att vara mer ”grundad” än tidigare installationer, med en berättelse som fokuserar på Sanctuarys enkla folk istället för ”politik, kungar eller andra hög-fantastiska teman”​​. Spelkritiker har generellt gett Diablo IV positiva recensioner, särskilt för spelets berättelse och atmosfär. Spelet genererade 666 miljoner dollar i intäkter inom de första fem dagarna efter lanseringen​​.

Diablo IV har också infört mikrotransaktioner i form av kosmetiska föremål, och kräver en internetanslutning för att kunna spelas​​. Spelets första expansion, ”Vessel of Hatred”, tillkännagavs vid BlizzCon 2023 för sent 2024​​.

Diablo IV har fått ”allmänt positiva” recensioner från kritiker och ”universellt erkännande” för Xbox Series X-versionen enligt recensionsaggregatorn Metacritic. Spelkritiker har berömt spelets atmosfär, berättande, visuella effekter, nivådesign och övergripande förbättringar i gameplay jämfört med sin föregångare​​.


Tredje Spelet: ”The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” – Maj 2023

”The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” är ett action-äventyrsspel utvecklat och publicerat av Nintendo för Nintendo Switch. Som uppföljaren till ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild” från 2017, behåller spelet det öppna världskonceptet av Hyrule, men har utökats för att möjliggöra mer vertikal utforskning. Spelaren kontrollerar Link i hans sökande efter prinsessan Zelda och i kampen för att förhindra Demonkungen från att förstöra världen​​.

”Tears of the Kingdom” utvecklades av Nintendos Entertainment Planning & Development-division med Hidemaro Fujibayashi och Eiji Aonuma i ledande roller. Spelet var ursprungligen planerat för utgivning 2022 men försenades till maj 2023​​. Spelet har fått kritikerros för sin öppna värld och fokus på utforskning och experiment. Det sålde över 10 miljoner kopior under de första tre dagarna och över 19,5 miljoner kopior fram till september 2023, vilket gör det till ett av de bäst säljande spelen på Nintendo Switch​​.

I ”Tears of the Kingdom” utforskar spelarna Hyrule och två nya områden; himlen, som är fylld med flytande öar, och djupet, ett stort underjordiskt område under Hyrule, för att hitta vapen och resurser samt slutföra uppdrag. Link kan utforska till fots, genom klättring, ridning på häst, och genom att använda en paraglider​​.

Spelet tar plats flera år efter ”Breath of the Wild” i slutet av Zelda-tidslinjen i kungariket Hyrule. Link och Zelda ger sig ut för att utforska en grotta under Hyrule-slottet, från vilken en giftig substans, ”gloom”, sipprar ut och orsakar sjukdomar. Där stöter de på en muralmålning som skildrar grundandet av Hyrule och en efterföljande konflikt känd som ”Imprisoning War” mot en varelse som endast kallas ”Demon King”​​.

”The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” har mottagit ”universellt erkännande” enligt Metacritic. Kritiker har berömt utvidgningen av den öppna världen som introducerades i ”Breath of the Wild”, dess nya funktioner för att korsa och interagera med miljön och de stora, sammanhängande kungadömena som går att utforska i valfri ordning. Spelet hyllades även för dess innovationer inom gameplay, inklusive nya krafter och byggfunktioner​​​​.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *